ZAHRAJTE SI ABAKU

Autor: Martina Bartl

Pokud máte rádi čísla, počítání a hry stejně jako mi, pak byste měli zpozornět, protože společnost MindOK právě vydala původní českou hru Abaku. Hra samotná je určena pro 1–4 hráče od 8 let věku. V této hře pomocí kamenů s čísly 0–9 vytváříte početní příklady na herním plánu, který má speciální políčka jako například u hry Scrabble. Hráči získávají body podle číselné hodnoty použitých kamenů, případně také za bonusová políčka. Kdo získá nejvíce bodů, zvítězí.

Hra obsahuje 120 hracích kamenů, herní plán, sáček a zásobníky na kameny. Nenajdete zde žádné zvláštní kameny pro znaménka, která by vyjadřovala matematické operace. Hráči z kamenů vytváření řadu čísel. Při pokládání kamenů vždy nahlas vysvětlí použitou matematickou operaci (například 211 – dva mínus jedna rovná se jedna, 842 – osm děleno čtyřmi rovná se dva).

S hrou Abaku si děti procvičí počítání a vzhledem k velkému počtu možných kombinací také logické uvažování a kombinačních schopností včetně paměti. Hra může sloužit také jako výborná vzdělávací pomůcka.

Jako hlavní klady této hry vidíme v možnosti variantního využití hry a rozvoji taktiky. Hra je sama o sobě kvalitní i při menším počtu hráčů. Možnou nevýhodou může být větší časová náročnost a to, že čekáte na tah, kdy přijdete na řadu.

Abaku je ale matematická hra, která má velký potenciál. To, že se autoři rozhodli vyvarovat matematických znamének, bylo to nejlepší rozhodnutí, co mohli udělat. Díky tomu vznikla hra, která se neustále vyvíjí, mění a šance hráčů se přeskládávají. Abaku je prostě výbornou hrou, kterou můžeme doporučit nejen pro výuku matematiky, ale pro všechny, kdo jen tak rádi počítají nebo si zatěžují mozkové závity.

Zdroj obrázků: Agátin svět
Ohodnoťte článek : 1 balónek2 balónky3 balónky4 balónky5 balónků
Loading...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články